Nepříjemní potravinoví moli. Jak je vyhnat z bytu či domu?

Nepříjemní potravinoví moli. Jak je vyhnat z bytu či domu?
zdroj: Shutterstock

Zavíječ moučný nebo lidově mol vypadá nenápadně, ale dokáže natropit spousty škod. Poletují vám po bytě malí motýlci s tmavými skvrnkami na křídlech? Nacházíte v potravinách odpudivé bílé červy? Pak zřejmě máte co do činění právě se zavíječem. Jak se ho zbavit a zařídit, aby se nevrátil?

Zavíječe moučného nebo skladištního si domů můžete přinést v potravinách z obchodu, nebo se k vám může dostat od sousedů (přes větrací šachty, stupačky) nebo zvenku (oknem, světlíkem, digestoří). Samičky těchto otravných škůdců kladou vajíčka do suchých potravin jako je mouka, otruby, ovesné vločky a obilniny. 

Molům svědčí pokojové teploty
Z vajíček se po krátké době vylíhnou housenky a ty potraviny požírají a znečišťují je svými výkaly. Jakmile jsou dost vypasené, začnou vytvářet zámotky (známé pavučinky věštící přítomnost molů), v nichž se zakuklí a projdou přeměnou v dospělce. Tento cyklus trvá asi 12 týdnů a jelikož zavíječům nejvíce vyhovují pokojové teploty kolem 18°C, zvládnout za rok zplodit až tři generace.

Napadené věci hned vyhoďte
Zavíječům se nejlépe daří v suchých potravinách, jako je mouka, rýže, ovesné vločky nebo luštěniny. Červy ale můžete najít i ve strouhance, čokoládě, sušených houbách nebo datlích a dalším sušeném tropickém ovoci. Zásada číslo jedna je, že pokud už mola v potravině najdete, měli byste ji vyhodit v celku – je totiž téměř na 100procent jisté, že i ve zbytku mouky nebo rýže budou další pavučinky s larvami.

Neskladujte a nenakupujte do zásoby
Jakmile napadené věci vyhodíte, všechno, včetně nádob a regálů, pečlivě umyjte a nadále skladujte suché potraviny ve vzduchotěsných a dobře uzavíratelných nádobách. Pokud chcete výskytu molů v budoucnu předejít, pokuste se neskladovat potraviny a nenakupovat do zásoby a pravidelně provádějte úklidy a revize spížní skříně nebo špajzu. 

Potraviny uchovávejte v chladu
Potraviny je také dobré skladovat v chladu, což věděly i naše babičky, v jejichž spižírnách panovaly teploty kolem 13 °C. Zavíječi totiž prospívají a dobře se množí při teplotách pokojových, proto se jedním krokem v rámci prevence může stát i uchovávání poživatin v chladu. Jedině účinnou prevencí se totiž dá zabránit budoucímu šíření ošklivých malých motýlků, které ničí vše, co jim přijde pod ústa. Není totiž neobvyklé, že se potravinoví moli pustí třeba i do soli. 

Když škůdci odolávají
Provedli jste všechna nápravná opatření, prošmejdili celý byt, a přesto jej drobní ošklivci nechtějí opustit? Můžete si pomoci i speciální moderní lepivou nástrahou, na níž se sameček přichytí a zemře, což přeruší reprodukční cyklus. Takové nástrahy by ale neměly obsahovat insekticidy. V případě, že všechno selže, nezbývá než se obrátit na profesionály, kteří aplikují speciální postřik, jež by měl škůdce spolehlivě zahubit a vyhubit. Udržení stavu už ale bude zase na vás.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Desatero vychytávek a triků, které vám usnadní vaření a ušetří čas strávený v kuchyni

Desatero vychytávek a triků, které vám usnadní vaření a ušetří čas strávený v kuchyni

I když máte rádi vaření pro své blízké, jsou určitě dny, kdy se vám nechce strávit v kuchyni celý den. Existuje celá řada nejrůznějších tipů, triků, nápadů, rad a vychytávek, které vám určité věci usnadní....

Čtěte dál
Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Kuchyně je středobodem každého bydlení, právě v ní vznikají kouzla paní domácí (nebo domácího), právě ona je místem, z něhož se do...
Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr...
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...