Pár dobrých rad, jak si přehledně a prakticky uspořádat věci v ledničce

Pár dobrých rad, jak si přehledně a prakticky uspořádat věci v ledničce
zdroj: Shutterstock

Znáte optimální místo pro skladování syrových potravin? Víte, kde byste naopak čerstvé poživatiny rozhodně ukládat neměli? A jaká je ideální teplota, která by v lednici měla panovat?

Dobrá organizace ledničky je pro bezpečné skladování potravin naprostou nezbytností. Pomáhá totiž předcházet proniknutí bakterií do jídla a chrání vás tak potažmo i před rizikem zdravotních problémů, které mohou vyplynout z otravy jídlem. Správný způsob skladován potravin také pomáhá minimalizovat plýtvání a vyhazování jídla, které jste nestihli sníst, než se zkazilo. Aby vše dobře fungovalo, měla by v lednici ideálně panovat teplota mezi 3-5 °C.

Jak vypadá dobře zorganizovaná lednice
Sečteno podtrženo, správná organizace ledničky omezuje plýtvání jídlem, šetří tím pádem vaši peněženku (koupíte jen to, co sníte) i přírodu (omezujete množství odpadu, který produkujete) a snižuje riziko otravy jídlem. Jak byste tedy potraviny v lednici měli poskládat, abyste těchto benefitů docílili?

  • Do horní police přijdou potraviny, které před konzumací nevyžadují tepelnou úpravu, i když nejsou čerstvé. Jedná se o různé delikatesy a jejich zbytky, jako jsou paštiky, pomazánky, také omáčky a dresingy, kečup, zavařeniny, nakládaná, kvašená a kyselá zelenina.
  • Střední police slouží pro uskladnění mléčných výrobků jako je mléko, dále sýry, jogurt a máslo. Patří sem také alternativy mléčných výrobků.
  • Spodní police je nejchladnějším místem ledničky. Zde by se mělo uchovávat maso a uzeniny.
  • Šuplíky jsou místem určeným pro uložení zeleniny a ovoce. Ty by měly být uchovávány v původním a uzavřeném obale, pokud jste je tak zakoupili. Šuplíky se hodí i pro skladování bylinek. 
  • Dveře jsou nejteplejším místem lednice a jsou nejcitlivější na kolísání teploty. Zde skladujte potraviny, které mají přírodní konzervační látky, jako jsou džemy, džusy a další podobné. 

Jak o lednici pečovat
Organizace věcí v lednici je jedna věc, samostatným tématem potom je péče o uskladněné potraviny a také o lednici samotnou. Nedostatečná očista nebo špatné hygienické postupy totiž pustí bakterie i do té nejlépe zorganizované lednice. Jak postupovat, abyste se případným problémům vyhnuli velkým obloukem?

  • Pokud je to možné, syrová a vařená jídla udržujte odděleně. Abyste se vyhnuli možnosti kontaminace, měla by jídla vařená vždy stát výše než ta syrová.
  • Lednici pravidelně čistěte a abyste se dostali i do špatně přístupných rohů, použijte zubní kartáček.
  • Aby nedošlo k hromadění ledu a omezení funkčnosti, nezapomínejte také lednici pravidelně odmrazovat.
  • Čerstvé potraviny, jako jsou saláty a bylinky, by se neměly dotýkat zadní části lednice – proto je také moudré je uchovávat v šuplících, které to neumožňují. Teplota na této zadní straně je totiž výrazně nižší, což by mohlo vést k přemrznutí a uvadnutí.
  • Mléko a máslo nemusí být v té nejchladnější části lednice. Můžete je umístit i do dveří.
  • Avokádo, banány, nektarinky, broskve, hrušky, švestky a rajčata je moudré uchovávat mimo lednici. Uvolňují totiž do éteru látky, které mohou vést k předčasnému zkažení jiných druhů ovoce a zeleniny.
  • Džemy a další podobné pochutiny byste po otevření měli skladovat v lednici. 
  • Vařená jídla by měla být vždy vhodně zakryta, podobně jako syrové maso. 
  • Do lednice nikdy nevkládejte horké jídlo. To by způsobilo zvýšení celkové teploty, což by zbytečně znehodnotilo ostatní uskladněné potraviny.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Kuchyně je středobodem každého bydlení, právě v ní vznikají kouzla paní domácí (nebo domácího), právě ona je místem, z něhož se do zbytku bytu roznášejí lahodné teplé i studené pokrmy i moky. Aby se vám...

Čtěte dál
Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr...
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...
Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Protivné malé mušky, které se množí nezadržitelnou rychlostí a znečišťují nábytek malými hovínky vypadajícími jako drobné tečky. Octomilky...