Pár dobrých rad, jak si přehledně a prakticky uspořádat věci v ledničce

Pár dobrých rad, jak si přehledně a prakticky uspořádat věci v ledničce
zdroj: Shutterstock

Znáte optimální místo pro skladování syrových potravin? Víte, kde byste naopak čerstvé poživatiny rozhodně ukládat neměli? A jaká je ideální teplota, která by v lednici měla panovat?

Dobrá organizace ledničky je pro bezpečné skladování potravin naprostou nezbytností. Pomáhá totiž předcházet proniknutí bakterií do jídla a chrání vás tak potažmo i před rizikem zdravotních problémů, které mohou vyplynout z otravy jídlem. Správný způsob skladován potravin také pomáhá minimalizovat plýtvání a vyhazování jídla, které jste nestihli sníst, než se zkazilo. Aby vše dobře fungovalo, měla by v lednici ideálně panovat teplota mezi 3-5 °C.

Jak vypadá dobře zorganizovaná lednice
Sečteno podtrženo, správná organizace ledničky omezuje plýtvání jídlem, šetří tím pádem vaši peněženku (koupíte jen to, co sníte) i přírodu (omezujete množství odpadu, který produkujete) a snižuje riziko otravy jídlem. Jak byste tedy potraviny v lednici měli poskládat, abyste těchto benefitů docílili?

  • Do horní police přijdou potraviny, které před konzumací nevyžadují tepelnou úpravu, i když nejsou čerstvé. Jedná se o různé delikatesy a jejich zbytky, jako jsou paštiky, pomazánky, také omáčky a dresingy, kečup, zavařeniny, nakládaná, kvašená a kyselá zelenina.
  • Střední police slouží pro uskladnění mléčných výrobků jako je mléko, dále sýry, jogurt a máslo. Patří sem také alternativy mléčných výrobků.
  • Spodní police je nejchladnějším místem ledničky. Zde by se mělo uchovávat maso a uzeniny.
  • Šuplíky jsou místem určeným pro uložení zeleniny a ovoce. Ty by měly být uchovávány v původním a uzavřeném obale, pokud jste je tak zakoupili. Šuplíky se hodí i pro skladování bylinek. 
  • Dveře jsou nejteplejším místem lednice a jsou nejcitlivější na kolísání teploty. Zde skladujte potraviny, které mají přírodní konzervační látky, jako jsou džemy, džusy a další podobné. 

Jak o lednici pečovat
Organizace věcí v lednici je jedna věc, samostatným tématem potom je péče o uskladněné potraviny a také o lednici samotnou. Nedostatečná očista nebo špatné hygienické postupy totiž pustí bakterie i do té nejlépe zorganizované lednice. Jak postupovat, abyste se případným problémům vyhnuli velkým obloukem?

  • Pokud je to možné, syrová a vařená jídla udržujte odděleně. Abyste se vyhnuli možnosti kontaminace, měla by jídla vařená vždy stát výše než ta syrová.
  • Lednici pravidelně čistěte a abyste se dostali i do špatně přístupných rohů, použijte zubní kartáček.
  • Aby nedošlo k hromadění ledu a omezení funkčnosti, nezapomínejte také lednici pravidelně odmrazovat.
  • Čerstvé potraviny, jako jsou saláty a bylinky, by se neměly dotýkat zadní části lednice – proto je také moudré je uchovávat v šuplících, které to neumožňují. Teplota na této zadní straně je totiž výrazně nižší, což by mohlo vést k přemrznutí a uvadnutí.
  • Mléko a máslo nemusí být v té nejchladnější části lednice. Můžete je umístit i do dveří.
  • Avokádo, banány, nektarinky, broskve, hrušky, švestky a rajčata je moudré uchovávat mimo lednici. Uvolňují totiž do éteru látky, které mohou vést k předčasnému zkažení jiných druhů ovoce a zeleniny.
  • Džemy a další podobné pochutiny byste po otevření měli skladovat v lednici. 
  • Vařená jídla by měla být vždy vhodně zakryta, podobně jako syrové maso. 
  • Do lednice nikdy nevkládejte horké jídlo. To by způsobilo zvýšení celkové teploty, což by zbytečně znehodnotilo ostatní uskladněné potraviny.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové chvíli zachovat? Vyhodit celou potravinu, nebo plíseň odstranit a nenapadený...

Čtěte dál
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...
Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Vyžeňte otravné octomilky a mušky z vaší domácnosti nadobro

Protivné malé mušky, které se množí nezadržitelnou rychlostí a znečišťují nábytek malými hovínky vypadajícími jako drobné tečky. Octomilky...
Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Do čeho (nejen) dětem zabalit svačinu a myslet u toho ekologicky?

Školní rok je tady, děti se po téměř půl roce vrací do lavic. Znovu mažete svačiny a přemýšlíte, co dětem připravit dobrého a zdravého....
Máte doma myčku nádobí a nejste spokojení s výsledkem mytí? 5 rad, jak dostat z vaší myčky maximum

Máte doma myčku nádobí a nejste spokojení s výsledkem mytí? 5 rad, jak dostat z vaší myčky maximum

Myčka nádobí může život pořádně usnadnit. Stejně tak ale umí zkazit i tu nejlepší náladu v případě, že svou úlohu neplní tak, jak má....
Jak připravit kuchyň na zavařování: Co dělat a nedělat?

Jak připravit kuchyň na zavařování: Co dělat a nedělat?

Léto je čas, kdy je všude dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Především ovoce se hojně využívá pro přípravu domácích marmelád a džemů,...
Myslete ekologicky. Praktické rady, jak snížit produkci kuchyňského odpadu

Myslete ekologicky. Praktické rady, jak snížit produkci kuchyňského odpadu

Až budete příště vyhazovat zbytky jídla, zastavte se a krátce se zamyslete, zda by se nedaly ještě nějak využít. Mnohdy daly a docela...
Jak kuchyň chytře a efektivně uzpůsobit dětem?

Jak kuchyň chytře a efektivně uzpůsobit dětem?

Zeptejte se jakéhokoliv rodiče, který pokoj je pro děti nejzajímavější, a můžete si být téměř jistí, že odpoví „kuchyň“. Právě ta je...
Nepříjemní potravinoví moli. Jak je vyhnat z bytu či domu?

Nepříjemní potravinoví moli. Jak je vyhnat z bytu či domu?

Zavíječ moučný nebo lidově mol vypadá nenápadně, ale dokáže natropit spousty škod. Poletují vám po bytě malí motýlci s tmavými skvrnkami...
Kuchyňský nůž: Čím se řídit při jeho výběru? Aby dobře a dlouho sloužil a pěkně vypadal?

Kuchyňský nůž: Čím se řídit při jeho výběru? Aby dobře a dlouho sloužil a pěkně vypadal?

Potřebujete kvalitní nůž, ale nevíte si rady s jeho výběrem? Máte spoustu otázek a kritérií, ale nevíte, jestli jsou pro tuto záležitost...
Skladování potravin: Proč je tak důležité, s čím vším může pomoci a čím se při něm řídit?

Skladování potravin: Proč je tak důležité, s čím vším může pomoci a čím se při něm řídit?

Nikdo nevyhazuje jídlo rád. Někdy se tomu ovšem nevyhneme. Ať už jste nějakou potravinu hodili do lednice a zapomněli na ni, nebo jste...
Jak se vypořádat se rzí nebo se zrezivělými součástkami bytu či domu?

Jak se vypořádat se rzí nebo se zrezivělými součástkami bytu či domu?

Rez je postrachem mnoha hospodyněk (a hospodářů). Vzniká vlivem přirozeného procesu oxidace, k němuž dochází v železe, a nevypadá vůbec...
Výhody domácího ostrůvku: Oddělte kuchyň v otevřeném prostoru a zařiďte si zde soukromí pro přípravu pochoutek

Výhody domácího ostrůvku: Oddělte kuchyň v otevřeném prostoru a zařiďte si zde soukromí pro přípravu pochoutek

Domácí bary a bary s ostrůvkem jsou dnes velmi trendy. Jak vybrat takový, který podtrhne jedinečnost vašeho bydlení a osobitost charakteru?...