Jak připravit kuchyň na zavařování: Co dělat a nedělat?

Jak připravit kuchyň na zavařování: Co dělat a nedělat?
zdroj: Shutterstock

Léto je čas, kdy je všude dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Především ovoce se hojně využívá pro přípravu domácích marmelád a džemů, které vydrží celý rok a nejen, že pomohou ušetřit, ale zajistí vám i dokonalý kulinářský požitek. A jako třešnička na dortu vás u srdce bude hřát fakt, že jste si je sami připravili. Jak ale na zavařování připravit kuchyň?

Jahody, meruňky, rybíz… Ty všechny zvou v létě k utržení a jedení jen tak nebo k využití při přípravu buchet, nepečených dezertů nebo i džemů a marmelád. Pro džemy a marmelády se hodí ovoce již zcela vyzrálé, někdy i mírně přezrálé, které chutná velmi sladce a výslednému pokrmu proto dodá patřičný říz, šmrnc a aroma. Takové ovoce byste ale neměli dlouho skladovat, protože by vám dříve, než se dostanete k jeho zpracování, mohlo zplesnivět. Ideální proto je koupit ovoce v ten den, kdy se chystáte zavařovat. Jak postupovat, aby vše proběhlo hladce podle plánu a bez trvalých následků na vaší kuchyni?

1. Předzásobte se sklenicemi
Říká se, že štěstí přeje připraveným, což rozhodně platí i v případě, že se chystáte zavařovat. Zde se dokonce vyplácí i příprava dlouhodobá, respektive pokud nechcete na jeden zátah nakupovat mraky sklenic, které zatíží vaši kapsu (finančně), předzásobte se dopředu a schovávejte si sklenice od různých pomazánek, oříškových másel, džemů a marmelád, dresingů, paštik a dalších podobných pochutin, které se prodávají ve sklenicích. Takový přístup vám přinese hned dvě výhody – jednak ušetříte, jednak se budete podílet na snížení hromadění odpadu, protože znovu využijete materiál, který byste jinak hodili do sběrného kontejneru.

2. Vše, co budete potřebovat, si připravte dopředu
Když si tedy vytvoříte zásobu sklenic, které se chystáte pro zavařování využít, zbývá přidat k nim další potřeby, bez kterých se neobejdete. Abyste se vyhnuli chaosu, který by nastal poté, co vám marmeláda vře a vy nemůžete najít naběračku, kterou jí budete vlévat do sklenic, naskládejte vedle sebe všechny potřeby ještě dříve, než začnete a zkontrolujte, zda něco nechybí. 
Co by chybět nemělo? Samozřejmě ovoce a želírovací přípravek, který používáte. Potom síto, kde ovoce operete a umyjete, dále hrnec, v němž budete zavařovat a vařečku, s níž budete ovoce míchat, také mixer nebo šťouchadlo, s jejichž pomocí oprané ovoce rozmělníte. Potom sklenice, do kterých budete hotový produkt nalévat (nezapomeňte je předtím vyvařit nebo nechat umýt v myčce na nádobí) a naběračka, kterou to budete provádět. 
Jako skvělá vychytávka může zafungovat speciální trychtýřek, který téměř zázračně pasuje na většinu hrdel sklenic a který vám zjednoduší aplikaci marmelády do sklenice. Seženete jej ve většině obchodů s domácími potřebami. Možná se vám bude hodit i budík, minutka nebo stopky, které zaručí, že sklenice nezapomenete v pravý čas otočit tak, aby marmeláda či džem mohli pěkně tuhnout. 

tip redakce ▾
 
Img

Když léto ukryté ve sklenicích potěší nejenom chuťové pohárky

Pokud se vám v létě nechce jenom odpočívat u vody, šlapat po horách či zdolávat v sedle kola cyklistické stezky, popusťte uzdu fantazii, buďte kreativní a vyrobte si jedlé dekorace,...

3. Zabraňte znečištění dříve, než nastane
Kuchyň rozhodně nemůže být z cukru a každý kuchař musí počítat s tím, že pokrmy, které připravuje, mohou někdy jeho chloubu nepěkně potřísnit. Některé takové omyly mohou potom jít velmi těžko dolů a vždycky se to ani nemusí povést zcela. Pokud nechcete mít na zdi nebo na kachličkách navždy připomínku jednoho letního zavařování, pamatujte proto na to, že marmeláda může při vaření stříkat.
Riziko potřísnění stěny či kachliček jednoduše zmírníte tím, když za sporák postavíte třeba kus kartonu nebo tvrdého papíru, který případné ataky rozpálené pochutiny zachytí a ochrání před nimi materiály, které si přejete zachovat čisté. Dalším pomocníkem v zachování čistoty, tentokráte linky, se může stát obyčejný talířek, na který budete pokládat nástroje zamazané od marmelády (vařečku, naběračku) a sklenici, do které se chystáte pochutinu nalévat. Talířek zachytí všechny kapičky, které spadnou vedle, a ochrání před nimi kuchyňskou pracovní desku podobně jako karton ochrání stěnu či kachličky. S finálním úklidem potom budete mít o poznání méně práce a také vám zabere o poznání méně času. Pro případ, že by něco přeci jen káplo vedle, si k ruce připravte kuchyňské papírové utěrky nebo navlhčený hadřík.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Desatero vychytávek a triků, které vám usnadní vaření a ušetří čas strávený v kuchyni

Desatero vychytávek a triků, které vám usnadní vaření a ušetří čas strávený v kuchyni

I když máte rádi vaření pro své blízké, jsou určitě dny, kdy se vám nechce strávit v kuchyni celý den. Existuje celá řada nejrůznějších tipů, triků, nápadů, rad a vychytávek, které vám určité věci usnadní....

Čtěte dál
Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Kuchyně je středobodem každého bydlení, právě v ní vznikají kouzla paní domácí (nebo domácího), právě ona je místem, z něhož se do...
Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr...
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...