Sezóna burčáku je tady: V čem prospívá a v jakých sklenkách se bude nejlépe vyjímat

Sezóna burčáku je tady: V čem prospívá a v jakých sklenkách se bude nejlépe vyjímat
zdroj: Shutterstock

Spíše než vlastnosti alkoholu přebírá tento perlivý mírně alkoholický nápoj vlastnosti čerstvé vinné révy, z níž se také vyrábí. Konec léta a podzim jsou s burčákem neodmyslitelně spjaty. Proč si ho v sezóně dopřát a z jakých sklenek ho pít?

Burčák, jinými slovy „mladé víno“, se od ostatních alkoholických nápojů odlišuje jedním významným aspektem. Díky velmi nízkému obsahu alkoholu (1-7 %) se totiž doporučuje jako poměrně zdravý doplněk jídelníčku, protože nabízí vlastnosti čerstvé vinné révy, ze které se vyrábí. Díky tomu může organismu prospět v mnoha ohledech. V jakých?

Kdy burčák prospívá a kdy škodí
Podporuje střevní peristaltiku a bojuje proti zácpě, čistí močové ústrojí, aktivuje metabolismus sacharidů a může mírnit i příznaky premenstruačního syndromu. To vše díky obsahu cenných mikroživin jako jsou vitaminy skupiny B, vitamin C, vláknina, fruktóza, kyselina listová, mangan a hořčík. Prospívá však samozřejmě pouze za předpokladu, že to s jeho konzumací nepřeženete – to by se vám mohlo vymstít hned dvojím způsobem. Jednak byste se opili, jednak by vás burčák pořádně prohnal, a to jak spodem, tak i horem. To znamená, že není moudré držet se doslovně lidového moudra, které praví, že by člověk měl vypít tolik litrů burčáku, kolik má v těle litrů krve.

Kdy je burčák nejlepší
Výroba burčáku je vinařská alchymie a jeho tvůrci často ani nejdou v noci spát, aby nepromeškali tu správnou chvíli – tedy okamžik, kdy kvasící váno dosáhne žádaného stupně. Kvašením se dosahuje optimálního poměru cukru a alkoholu a platí, že čím déle burčák kvasí, tím více alkoholu obsahuje, což se pozná podle chuti – sladký nápoj začíná trpknout. Nejlahodnější bývá burčák před zlomem, tedy tehdy kdy je poměr cukru a alkoholu víceméně vyrovnaný. Pravý český burčák musí být vyrobený z českých hroznů, všemu ostatnímu se musí říkat „částečně zkvašený vinný mošt“. 

Z čeho mladé víno pít
Pro různé druhy nápojů se vybírají různé sklenice. Tvar a vlastnosti skla totiž umí zlepšit požitek z konzumace, rozvinout chuť a zachovat aroma i správnou teplotu. Červené víno se například nalévá do buclatých sklenic, v nichž se s ním dá snadno vířit, což ho provzdušňuje a uvolňuje aroma. Jiná situace je u vína bílého, jež se podává ve sklenkách menších – to aby se zabránilo oxidaci, účelem je zachovat lehčí a jemnější chuť. Perlivá vína a šampusy se potom konzumují z vysokých a tenkých sklenek, které mají zabránit unikání bublinek. Všechny vinné sklenky vynikají vysokými stopkami, které mají zabránit tomu, aby se nápoj ohříval v dlaních. A z jakých sklenek tedy konzumovat burčák? Ideálně z těch, které běžně užíváte na šumivá vína nebo šampusy. Jedná se totiž o perlivý nápoj, kde není unikání bublinek žádoucí.

Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vlastní bydlení versus pronájem – co je výhodnější?

Vlastní bydlení versus pronájem – co je výhodnější?

Rozhodnutí, jestli bydlet v pronájmu nebo si koupit vlastní nemovitost, bývá obvykle těžké. Špatné rozhodnutí vám může nezřídka zkomplikovat život i na dlouhou dobu dopředu, a to jistě nikdo z nás nechce....

Čtěte dál
Kuchyně: péče o dřevěná prkénka a vařečky

Kuchyně: péče o dřevěná prkénka a vařečky

Dřevo je kus přírody, který nás doprovází při každodenních činnostech, jako je například vaření. Dřevěné nádobí patří neodmyslitelně...
Modré světlo v domácnosti – jeho zdroje a jak ho účinně eliminovat?

Modré světlo v domácnosti – jeho zdroje a jak ho účinně eliminovat?

Vliv světla na náš organismus je nezpochybnitelný, a ať už nás ovlivňuje v pozitivním nebo negativním smyslu slova, není radno ho ignorovat....
Český křišťál a sklo – historie a současnost

Český křišťál a sklo – historie a současnost

Milujete umělecky zpracované sklo a obdivujete lesk křišťálových váz či lustrů? Pak nejste sami. Jejich výroba je skutečné umění a...
Domácí posilovna v malém bytě – jak na to?

Domácí posilovna v malém bytě – jak na to?

Nemáte čas zajít si do posilovny, ale vaše tělo už nějakou dobu volá po zlepšení kondice? Rádi byste si aspoň občas zacvičili a dali...
Co s odstrojeným stromečkem po Vánocích?

Co s odstrojeným stromečkem po Vánocích?

Vánoce jsou zase jednou za námi a ať chceme nebo ne, i tentokrát bude potřeba rozloučit se s největší okrasou bytu a vánoční stromeček...
Lampiony (nejen) na novoročních oslavách

Lampiony (nejen) na novoročních oslavách

Lampiony v sobě mají podmanivé, tajemné kouzlo, kterému zejména děti, ale i my dospělí rádi podléháme. Přinášejí kouzelné světlo, podobně...
5 tipů, jak si poradit s nehodami a jinými těžkostmi během Vánoc

5 tipů, jak si poradit s nehodami a jinými těžkostmi během Vánoc

Vánoce přinášejí rodinnou pohodu, mnohé radosti, duchovní souznění a třeba i bilancování. Během svátečních volných dnů se však mohou...
Vánoční stromeček – jaký vybrat, kam ho letos umístit a co s ním po Vánocích?

Vánoční stromeček – jaký vybrat, kam ho letos umístit a co s ním po Vánocích?

Tradice vánočního stromku sahá až do středověku, kdy se v některých zemích Evropy používaly vánoční stromky jako symbol radosti a oslavy....
Pořádáte doma vánoční večírek? Co zařídit a uspořádat, aby vše proběhlo hladce?

Pořádáte doma vánoční večírek? Co zařídit a uspořádat, aby vše proběhlo hladce?

Do Vánoc už moc času nezbývá a co nevidět tu budou i firemní vánoční večírky či předvánoční posezení. Možná je letos řada na vás, nebo...
Vánoční hvězda – odkud k nám přišla, co symbolizuje a jak o ni pečovat?

Vánoční hvězda – odkud k nám přišla, co symbolizuje a jak o ni pečovat?

Vánoční hvězda je neodmyslitelným symbolem Vánoc, a to nejen u nás. Je oblíbená po celém světě a k jejímu globálnímu rozšíření z Ameriky...
Podzimní úklid – čištění koberců a čalounění

Podzimní úklid – čištění koberců a čalounění

Důsledný podzimní úklid vám může ulehčit při úklidu předvánočním, na který vám mohou zbýt už jen maličkosti a bude tak víc času, například...
Hydroponické pěstování – v čem spočívá a může ho zvládnout i začátečník?

Hydroponické pěstování – v čem spočívá a může ho zvládnout i začátečník?

Hydroponie neboli hydroponické pěstování rostlin je důmyslný způsob pěstování v živném roztoku, který dokáže rostlině dodat vše potřebné,...
Zasklený balkon – výhody, nevýhody a jak jej využít na maximum

Zasklený balkon – výhody, nevýhody a jak jej využít na maximum

Balkón nebo lodžie je ke každému bytu příjemný bonus, ale když si ho necháte ještě navíc zasklít, získáte další celoročně obyvatelný...
Octomilky, rybenky a moli - jak s nimi bojovat?

Octomilky, rybenky a moli - jak s nimi bojovat?

Překvapili vás ve vašem šatníku moli, v koupelně rybenky a v kuchyni v míse ovoce zase octomilky? Tito nezvaní hosté se mohou čas od...