Dýně na zahradě, pro ozdobu i k využití v kuchyni

Dýně na zahradě, pro ozdobu i k využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Už od počátku října se v našich zahrádkách objevují zářivě oranžové dýně jako nepominutelná součást podzimní dekorace. Dýně se pojí k původnímu irskému svátku Halloweenu, který se slaví 31. října před svátkem Všech svatých a jehož symbolem jsou právě dýně, vydlabané do strašidelných grimas, s hořící svíčkou ve svém nitru.

V dnešním článku si řekneme něco málo nejen k těmto oblíbeným dýňovým dekoracím, ale i ke způsobu jejich pěstování a také využití v kuchyni. Dýně je totiž mimo jiné doslova podzimní zásobárnou vitamínů a látek prospěšných našemu zdraví.

Dýně na zahradě – pěstování a uskladnění
Dýně neboli tykev obecná je jednoletá popínavá rostlina z čeledi tykvovitých. Rozeznáváme mnoho druhů dýní, věděli jste například, že se mezi ně řadí i oblíbené cukety nebo patisony? K těm, které všestranně využíváme v tomto podzimním období však patří známá Hokkaido, špagetová dýně, máslová dýně, velkoplodá dýně Goliáš apod. Kvalitní dýně se pěstují na středně těžkých půdách, dobře zásobených živinami. Vysemenit se a velmi dobře vyrůst proto mohou i na kompostu, který pokryjí plazivými výhony a širokými listy. Semínka je možné doma předpěstovat a zasít po posledních mrazících do hloubky cca 3 – 5cm. Pokud jde o dlouhodobější uskladnění, uchováváme jen plody s neporušenou slupkou a dobře zaschlou stopkou. Zhruba dva týdny necháváme v místnosti s pokojovou teplotou, poté můžeme uskladnit ve větším chladu, ale na suchém místě. Vydržet by nám měly bez problémů zhruba šest měsíců, některé druhy vydrží i rok.

Dýňová dekorace do truhlíků i předzahrádek
Halloween se už nezadržitelně blíží a ať už tomuto svátku holdujeme nebo ne, jeho symboliku nám připomínají dýněmi zdobené zahrádky, vchody do domů, truhlíky v oknech, a kromě toho i jemu věnované společenské akce pro děti i dospělé. K těmto dekoracím se nejčastěji využívají dýně větších rozměrů, které se nehodí ke kuchyňskému zpracování tolik jako známá Hokkaido. Nejprve zdobí svým přirozeným vzhledem, například v podzimních květináčích, které hýří ohnivými barvami podzimního listí spolu s jemně kvetoucím vřesem. Ty větší pak stačí jednoduše posadit do trávy nebo rafinovaně umístit ke vchodu, kde na první pohled upoutají pozornost. S blížícím se Halloweenem pak dýně dostávají i typickou a strašidelnou tvář.

Jak vydlabat dýni
Dlabání dýně není nic tak složitého, stačí odříznout vrchní část se stopkou a vhodnou lžící (například velkou kovovou lžící na salát nebo na zmrzlinu) pak vydlabat dužinu a semena tak, abyste neporušili okolní stěny, a přitom vytvořili dostatečný prostor k umístění svíčky. Ta však dýni notně zahřívá a uspíší tak její zkázu, využívají se proto například i venkovní LED světýlka nebo vánoční řetěz. Větší zručnost a opatrnost pak vyžaduje vyříznutí očí, nosu, správně rozšklebené papuly a popřípadě dalších detailů, do kterých se budete chtít pustit. Pokud vás nenapadá nic originálního, na internetu určitě najdete desítky a stovky obrázků a videí pro inspiraci. Zkuste také popřemýšlet o způsobu využití toho, co jste z dýně vydlabali, dužinu i slupku jen tak bez užitku vyhodit je totiž skutečně velká škoda, ne-li barbarství.

Dýně a její mnohostranné využití v kuchyni
Mezi dýně vhodné ke konzumaci patří například už zmíněná Hokkaido, ale i máslová, muškátová, špagetová, žaludová či turbanová dýně. Všechny mají různé barvy, velikost i tvar. Dýně je nabitá vitamíny, výrazně posiluje imunitní systém, napomáhá správné činnosti srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, tiší nervy, podporuje správou funkci slinivky, působí močopudně, ulevuje ledvinám, detoxikuje, regeneruje, pomáhá obnově buněk, i proti revmatismu a dně. Má jemnou, nasládlou, mírně oříškovou chuť, hodí se tak k přípravě pokrmů naslano i nasladko. Dýni můžete vařit, smažit, grilovat, dusit i péct, hotová je vždy rychle a snadno. Vydlabanou dužninu můžete použít do různých moučníků nebo do závinu jako netradiční podzimní náplň. Stačí lehce povařit a rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat. Výborná je také známá dýňová polévka na mnoho způsobů, dušená dýně pod maso nebo třeba pro barvu do bramborové kaše.

Veronika Moreira Tůmová
fotogalerie: Shutterstock

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Loftové bydlení v čem jsou jeho výhody a nevýhody?

Loftové bydlení v čem jsou jeho výhody a nevýhody?

Loftové bydlení patří k tomu nejzajímavějšímu, co trh s nemovitostmi nabízí. Lofty ovšem nejsou pro každého, zajímají se o ně především mladí lidé nebo ti, kdo chtějí zaujmout. Jaká specifika má tedy takový...

Čtěte dál
Kávovary – různé typy pro různé milovníky kávy

Kávovary – různé typy pro různé milovníky kávy

Kolébkou kávy je východní Afrika, přesněji Etiopie a její provincie Kaffa. Je prokázáno, že už kdysi dávno domorodci z této oblasti...
Bydlení v pronájmu – jaké zásahy si (ne)můžete dovolit?

Bydlení v pronájmu – jaké zásahy si (ne)můžete dovolit?

Zatlouct do zdi hřebík a pověsit obrázek nebo dokonce vymalovat může být problém, pokud bydlíte v pronájmu. Pronajímání bytu s sebou...
Chytré termostaty – co všechno umí a jak díky nim ušetřit?

Chytré termostaty – co všechno umí a jak díky nim ušetřit?

Dnešní doba přináší nejrůznější způsoby, jak si usnadnit život, ale také jak ušetřit, což se vždycky hodí. V období topné sezóny tak...
Pěstujeme bylinky – jednoduše a kdekoliv

Pěstujeme bylinky – jednoduše a kdekoliv

Chuť a vůně čerstvých bylinek přiměla už mnohé z nás k tomu, abychom se pokusili o jejich vlastnoruční pěstování doma či na zahrádce....
Jarní úklid – jak jej zvládnout rychle a efektivně?

Jarní úklid – jak jej zvládnout rychle a efektivně?

Jaro už je bezpochyby ve vzduchu, užíváme si teplejší počasí i rozkvetlou přírodu. Jaro však znamená také blízkost Velikonočních svátků...
Vlastní bydlení versus pronájem – co je výhodnější?

Vlastní bydlení versus pronájem – co je výhodnější?

Rozhodnutí, jestli bydlet v pronájmu nebo si koupit vlastní nemovitost, bývá obvykle těžké. Špatné rozhodnutí vám může nezřídka zkomplikovat...
Kuchyně: péče o dřevěná prkénka a vařečky

Kuchyně: péče o dřevěná prkénka a vařečky

Dřevo je kus přírody, který nás doprovází při každodenních činnostech, jako je například vaření. Dřevěné nádobí patří neodmyslitelně...
Modré světlo v domácnosti – jeho zdroje a jak ho účinně eliminovat?

Modré světlo v domácnosti – jeho zdroje a jak ho účinně eliminovat?

Vliv světla na náš organismus je nezpochybnitelný, a ať už nás ovlivňuje v pozitivním nebo negativním smyslu slova, není radno ho ignorovat....
Český křišťál a sklo – historie a současnost

Český křišťál a sklo – historie a současnost

Milujete umělecky zpracované sklo a obdivujete lesk křišťálových váz či lustrů? Pak nejste sami. Jejich výroba je skutečné umění a...
Domácí posilovna v malém bytě – jak na to?

Domácí posilovna v malém bytě – jak na to?

Nemáte čas zajít si do posilovny, ale vaše tělo už nějakou dobu volá po zlepšení kondice? Rádi byste si aspoň občas zacvičili a dali...
Co s odstrojeným stromečkem po Vánocích?

Co s odstrojeným stromečkem po Vánocích?

Vánoce jsou zase jednou za námi a ať chceme nebo ne, i tentokrát bude potřeba rozloučit se s největší okrasou bytu a vánoční stromeček...
Lampiony (nejen) na novoročních oslavách

Lampiony (nejen) na novoročních oslavách

Lampiony v sobě mají podmanivé, tajemné kouzlo, kterému zejména děti, ale i my dospělí rádi podléháme. Přinášejí kouzelné světlo, podobně...
5 tipů, jak si poradit s nehodami a jinými těžkostmi během Vánoc

5 tipů, jak si poradit s nehodami a jinými těžkostmi během Vánoc

Vánoce přinášejí rodinnou pohodu, mnohé radosti, duchovní souznění a třeba i bilancování. Během svátečních volných dnů se však mohou...
Vánoční stromeček – jaký vybrat, kam ho letos umístit a co s ním po Vánocích?

Vánoční stromeček – jaký vybrat, kam ho letos umístit a co s ním po Vánocích?

Tradice vánočního stromku sahá až do středověku, kdy se v některých zemích Evropy používaly vánoční stromky jako symbol radosti a oslavy....