Už od počátku října se v našich zahrádkách objevují zářivě oranžové dýně jako nepominutelná součást podzimní dekorace. Dýně se pojí k původnímu irskému svátku Halloweenu, který se slaví 31. října před svátkem Všech svatých a jehož symbolem jsou právě dýně, vydlabané do strašidelných grimas, s hořící svíčkou ve svém nitru.
V dnešním článku si řekneme něco málo nejen k těmto oblíbeným dýňovým dekoracím, ale i ke způsobu jejich pěstování a také využití v kuchyni. Dýně je totiž mimo jiné doslova podzimní zásobárnou vitamínů a látek prospěšných našemu zdraví.
Dýně na zahradě – pěstování a uskladnění
Dýně neboli tykev obecná je jednoletá popínavá rostlina z čeledi tykvovitých. Rozeznáváme mnoho druhů dýní, věděli jste například, že se mezi ně řadí i oblíbené cukety nebo patisony? K těm, které všestranně využíváme v tomto podzimním období však patří známá Hokkaido, špagetová dýně, máslová dýně, velkoplodá dýně Goliáš apod. Kvalitní dýně se pěstují na středně těžkých půdách, dobře zásobených živinami. Vysemenit se a velmi dobře vyrůst proto mohou i na kompostu, který pokryjí plazivými výhony a širokými listy. Semínka je možné doma předpěstovat a zasít po posledních mrazících do hloubky cca 3 – 5cm. Pokud jde o dlouhodobější uskladnění, uchováváme jen plody s neporušenou slupkou a dobře zaschlou stopkou. Zhruba dva týdny necháváme v místnosti s pokojovou teplotou, poté můžeme uskladnit ve větším chladu, ale na suchém místě. Vydržet by nám měly bez problémů zhruba šest měsíců, některé druhy vydrží i rok.
Dýňová dekorace do truhlíků i předzahrádek
Halloween se už nezadržitelně blíží a ať už tomuto svátku holdujeme nebo ne, jeho symboliku nám připomínají dýněmi zdobené zahrádky, vchody do domů, truhlíky v oknech, a kromě toho i jemu věnované společenské akce pro děti i dospělé. K těmto dekoracím se nejčastěji využívají dýně větších rozměrů, které se nehodí ke kuchyňskému zpracování tolik jako známá Hokkaido. Nejprve zdobí svým přirozeným vzhledem, například v podzimních květináčích, které hýří ohnivými barvami podzimního listí spolu s jemně kvetoucím vřesem. Ty větší pak stačí jednoduše posadit do trávy nebo rafinovaně umístit ke vchodu, kde na první pohled upoutají pozornost. S blížícím se Halloweenem pak dýně dostávají i typickou a strašidelnou tvář.
Jak vydlabat dýni
Dlabání dýně není nic tak složitého, stačí odříznout vrchní část se stopkou a vhodnou lžící (například velkou kovovou lžící na salát nebo na zmrzlinu) pak vydlabat dužinu a semena tak, abyste neporušili okolní stěny, a přitom vytvořili dostatečný prostor k umístění svíčky. Ta však dýni notně zahřívá a uspíší tak její zkázu, využívají se proto například i venkovní LED světýlka nebo vánoční řetěz. Větší zručnost a opatrnost pak vyžaduje vyříznutí očí, nosu, správně rozšklebené papuly a popřípadě dalších detailů, do kterých se budete chtít pustit. Pokud vás nenapadá nic originálního, na internetu určitě najdete desítky a stovky obrázků a videí pro inspiraci. Zkuste také popřemýšlet o způsobu využití toho, co jste z dýně vydlabali, dužinu i slupku jen tak bez užitku vyhodit je totiž skutečně velká škoda, ne-li barbarství.
Dýně a její mnohostranné využití v kuchyni
Mezi dýně vhodné ke konzumaci patří například už zmíněná Hokkaido, ale i máslová, muškátová, špagetová, žaludová či turbanová dýně. Všechny mají různé barvy, velikost i tvar. Dýně je nabitá vitamíny, výrazně posiluje imunitní systém, napomáhá správné činnosti srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, tiší nervy, podporuje správou funkci slinivky, působí močopudně, ulevuje ledvinám, detoxikuje, regeneruje, pomáhá obnově buněk, i proti revmatismu a dně. Má jemnou, nasládlou, mírně oříškovou chuť, hodí se tak k přípravě pokrmů naslano i nasladko. Dýni můžete vařit, smažit, grilovat, dusit i péct, hotová je vždy rychle a snadno. Vydlabanou dužninu můžete použít do různých moučníků nebo do závinu jako netradiční podzimní náplň. Stačí lehce povařit a rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat. Výborná je také známá dýňová polévka na mnoho způsobů, dušená dýně pod maso nebo třeba pro barvu do bramborové kaše.
Veronika Moreira Tůmová
fotogalerie: Shutterstock