Už i staří Slované pěstovali česnek medvědí, který dnes zažívá svou renesanci. Aby taky ne. V kuchyni najde uplatnění všude tam, kde bychom použili česnek, cibulovou nať či pažitku. Má ale i léčivé účinky. Můžeme ho použít jako přírodní antibiotikum nebo k čištění krve.
Česnek medvědí můžeme znát i pod názvem Lenek. Rostlina charakteristicky voní a chutná po česneku. Je to první jarní zelenina a kvete od dubna do června.
A proč česnek medvědí? Stejně jako my, tak i medvědi se potřebují po zimě řádně pročistit a dovedou za česnekem medvědím putovat i stovky kilometrů.
Kde ho najdeme?
Ve volné přírodě ho můžeme nalézt na vlhčích lehce kyselých půdách bohatých na humus. Je rozšířen od lužních lesů až do horských smíšených lesů. Zajímavé je, že se dnes vyskytuje v místech původního osídlení Slovanů, čehož si všimli i archeologové. Je to proto, že již staří Slované znali jeho účinky a hojně ho pěstovali.
Jak se pěstuje?
Jeho pěstování je velmi jednoduché a bezproblémové. Můžeme klidně využít prostor, který nevyužíváme nebo ho můžeme sázet pod nějaký ovocný či listnatý strom, kterému na podzim opadává listí. Medvědímu česneku se bude dařit i na severní straně domu.
Česnek medvědí jako léčivka
Použití a účinky má stejné jako česnek kuchyňský, který jistě každý zná a používá. Na rozdíl od něj je ale česnek medvědí jemnější a výraznější, co se účinků týče. Jako léčivku ho můžeme využít jako přírodní antibiotikum, močopudný prostředek nebo jako mírné projímadlo. Zároveň se používá k prokrvení a čištění krve.
Česnek medvědí nám také pomůže od bolestí břicha, při nadýmaní nebo při plicních a průduškových zánětech. Současně působí žlučopudně, ale pozor – někomu může žlučník naopak nehezky podráždit.
Česnek medvědí jako koření
Mladé listy česneku medvědího sbíráme už v dubnu nebo květnu. Naopak jeho cibulky od konce léta do počátku listopadu. Listy lze po umytí konzumovat i syrové. Můžeme je tak použít do salátu nebo jako součást přílohy či oblohy.
Chutné jakou ale i již zmiňované cibulky. Drobně nakrájené je můžeme nasypat na chleba s máslem. Poslouží nám i jako koření do hotových polévek či omáček.
Christine Pölderlová