Dřezy nevymřely. Jsou dokonce mnohem sofistikovanější

Dřezy nevymřely. Jsou dokonce mnohem sofistikovanější

Na otázku, v čem myjete nádobí, většina lidí odpoví, že v myčce. Jenže někde si musíte mýt ruce, oplachovat ovoce, zeleninu a spoustu dalších věcí. Pro tyto kuchyňské činnosti tak dřez stále představuje nezbytný prvek, který je součástí mycího centra.

Uspořádání kuchyňského prostoru má své náležitosti. Mycí centrum, tedy zóna mytí, se umísťuje mezi centrum ukládání potravin a zónu přípravy jídla. Patří sem nejenom dřez s baterií, ale také sortéry na odpad a myčka.

Zaměřeno na dřez

Vaříte často a hodně? Myjete velké kusy nádobí? To jsou otázky, které byste si měli položit při výběru dřezu. Důležitý je i typ kuchyňské linky, do které ho chcete začlenit. Při práci v kuchyni, kdy se musíte po určitou dobu ohýbat, trpí záda. Proto je dobré věnovat pozornost umístění dřezu, který se obvykle integruje do pracovní desky a ta je ve výšce odpovídající potřebám uživatelů. Jenže dřezy mají určitou hloubku, takže k nádobí už je třeba se sklonit. Jestliže ale umístíte dřez výš, přesněji řečeno o hloubku dřezové vany, budete moci umývat potraviny i nádobí bez zbytečné námahy.

Chytré, hezké, ekologické

Výrobci přidávají dřezům šikovné vychytávky, jež rozšiřují například o možnosti pracovní desky. Praktické příslušenství představuje posuvná krájecí deska, kterou si můžete pořídit ze dřeva nebo bezpečnostního skla. Ve dřezu se objevily i gastronádoby, které se dají zavěsit do dřezové vaničky. Suroviny tak omyjete, nakrájíte a můžete rovnou sypat do nádoby, čímž ušetříte pěkných pár kroků navíc. Gastronádoby také bývají kompatibilní s některými prémiovými značkami přístrojů, takže ve finále stačí jídlo přenést například do trouby, otočit kolečkem, a pak už jenom vyčkat, než bude hotové. Třešničkou na dortu pak je ultrazvuková čistička, která zbaví zeleninu nečistot v minimálním množství vody, a objevují se i ekologické odsávačky použitého oleje.

Nezbytná baterie

Až budete vybírat baterii, zaměřte se nejenom na vlastnosti, ale také vzhled. S dřezem budou ladit baterie vyrobené ze stejného materiálu. I když se vrací retro kohoutky, daleko praktičtější a nejvíce používané jsou pákové modely umožňující snadné ovládání lehkým posunutím rukou. Ze stejného důvodu oceníte modely, které fungují na principu senzoru. Pokud hodně vaříte, budou se vám hodit baterie s regulací teploty a proudu vody. Další šikovnou vychytávku představují výsuvné koncovky zabudované buď v těle baterie, anebo samostatně integrované ve dřezu. S délkou alespoň jeden metr je oceníte pro snadné umytí velkých hrnců, které se nevešly do myčky, natočení vody do kýble stojícího na zemi, snadnější úklid a spoustu dalších domácích činností. Jestliže budete dřez umísťovat před okno, vybírejte baterii se sklopným ramínkem, která umožní plnohodnotné větrání.

Připravila: Lucie Pilátová

Foto: Franke, Grohe, Blanco

 

 

 

 

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Desatero vychytávek a triků, které vám usnadní vaření a ušetří čas strávený v kuchyni

Desatero vychytávek a triků, které vám usnadní vaření a ušetří čas strávený v kuchyni

I když máte rádi vaření pro své blízké, jsou určitě dny, kdy se vám nechce strávit v kuchyni celý den. Existuje celá řada nejrůznějších tipů, triků, nápadů, rad a vychytávek, které vám určité věci usnadní....

Čtěte dál
Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Co všechno vzít v potaz při zařizování kuchyně: Poraďte se, ale neslevujte ze svých nároků

Kuchyně je středobodem každého bydlení, právě v ní vznikají kouzla paní domácí (nebo domácího), právě ona je místem, z něhož se do...
Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Co všechno zvážit při výběru nového nádobí: Faktory, které je dobré vzít v úvahu

Každodenní nádobí je poměrně zásadní výbavou každé domácnosti. Už jen proto, že jej užíváte každý den. Z toho důvodu by se jeho výběr...
Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Výhody a využití lineární kuchyně: Málo místa, spousta možností

Lineární kuchyně si skvěle rozumí s minimalismem a jsou dokonalým příkladem toho, jak se dá co nejlépe využít malého prostoru. Jak...
Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Jak vyčistit vnitřek myčky: Užitečné tipy, které ušetří čas, vodu i energii

Pravidelné čištění vnitřku myčky na nádobí je úkol, který by na seznamu vaší uklízecí rutiny rozhodně neměl chybět. Proč je tak důležité...
Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Jak snadno a rychle vyrobit běhoun na stůl

Malý úzký ubrus zvaný běhoun může dát vašemu stolu a celkově stolování zcela nový styl. Navíc se skvěle hodí na zdobení při zvláštních...
Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Srovnejte si koření od A-Z tak, aby jste vždy našlii to správné

Pouhé posypání červenou paprikou nebo zlatavou kurkumou či kari dodá pokrmu šmrnc nejen vizuálně, ale také chuťově. Škoda jen, že kvůli...
Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky trápí každého z nás. Jak se zbavit octomilek bez chemie?

Octomilky které znáte jako vinné, kvasné nebo taky ovocné mušky. Jsou to nepříjemní a nezvaní hosté v našich kuchyních. Objevují se...
Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

Podzim přeje krémovým polévkám: Jaké náčiní potřebujete?

V létě jsme si k obědu nebo večeři s chutí dávali různé variace salátů. Ty nás ale na podzim, kdy se ochlazuje a venku je pořád víc...
Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Nikdy nejezte zbytky, které v lednici ležely moc dlouho

Jakmile vložíte jídlo do lednice, spouští se neviditelný odpočet. Uskladněné potraviny, které již jednou prošly nějakou formou tepelné...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Jak moc je plíseň v jídle nebezpečná? Víme, proč byste si na ni měli dávat pozor

Každému se občas stane, že v lednici, spíži nebo chlebovce narazí na potravinu potaženou nazelenalou vrstvou plísně. Jak se v takové...
Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Jak udržet jídlo déle čerstvé aneb jak používat lednici a mrazák

Ledničku a mrazák má dnes doma snad každý, ne všichni je ale umí opravdu správně používat. I když to může znít legračně, často se dopouštíme...
Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek na míru – kdy je a kdy není tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Vestavěný nábytek neboli nábytek na míru, je oblíbený způsob řešení úložných prostor a to zdaleka nejen tam, kde se místa nedostává....
Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Kuchyňský robot vs. mixér: Naučte se rozpoznat rozdíl

Nádoba s čepelí uvnitř, uzavřená víkem, sedící na stojanu opatřeném skrytým motorkem, který celý přístroj pohání. Robot nebo mixér?...