V tomto okamžiku pandemie pravděpodobně většina z nás ví, jak si správně umýt ruce, možná je nám ale méně jasné, jak přesně dezinfikovat různé povrchy nacházející se na tom nejbezpečnějším a zároveň nejzranitelnějším místě – u nás doma. Co bychom v tomto směru měli dělat a co naopak ne?
Na úvod ovšem musíme zmínit, že je velmi nepravděpodobné, že byste se koronavirem SARS-CoV-2 nakazili doma, dosud se ohledně toho neobjevily ani žádné seriózní vědecké důkazy. V úvahu by to připadalo snad jen v případě, že byste k sobě domů pozvali někoho, kdo by byl nakažený, kdo by kašlal a kýchal a zdržel by se u vás déle než 15 minut. Pořád ale platí, že skutečné riziko nákazy se objevuje na veřejnosti.
V hlavní roli selský rozum
Když to tedy vezmeme logicky, selským rozumem, pokud si po každém příchodu domů správně umyjeme nebo vydezinfikujeme ruce, pokud to dělají i návštěvy, které k sobě zveme, nebo pokud u nás doma není někdo nakažený či nevykazuje příznaky covidu-19, měla by k očistě povrchů postačit klasická pravidelná hygiena. Ruce byste si měli umýt i poté, co si domů přinesete něco zvenku, jako třeba nákup nebo poštovní zásilku, stejně jako po vyložení nákupu. Dezinfekcí byste měli ošetřit i nákupní tašky, které rozhodně nestavte na kuchyňskou linku.
Dezinfekce: Jak si vyrobit dezinfekci doma a proč není nenormální běžně dezinfikovat povrchy
Jaký prostředek použít
Dobrá domácí hygiena znamená čistění a dezinfekci oblastí, s nimiž během dne přijdete do styku nejvíce. Jedná se zejména o povrchy, na nichž připravujete jídlo a další oblasti, jichž se často dotýkáte, jako jsou vypínače osvětlení, klávesnice, ovladače, kliky, úchyty od skříněk v kuchyni a jinde po bytě. Před samotnou dezinfekcí odstraňte viditelné nečistoty a špínu, což dezinfekčnímu prostředku usnadní práci. Ideálním prostředkem je staré dobré bělidlo (nezapomeňte ho naředit – 4 čajové lžičky bělidla na litr vody), případně můžete zakoupit i speciální umíchaný a sestavený přípravek – měl by ale obsahovat minimálně 60 % alkoholu. Mějte však vždy na paměti jednu věc: Nikdy nemíchejte bělidlo a čpavek dohromady, protože vytváří nebezpečný a potenciálně smrtící plynný chlór.
Jak správně dezinfikovat
Před použitím jakéhokoliv dezinfekčního prostředku si prostudujte etiketu a postupujte podle informací daných výrobcem. Zpravidla platí, že dříve, než začnete prostředek stírat, je třeba počkat 30 sekund až několik minut (v závislosti na výrobci), aby patogeny zahubil. Nemusíte se obávat, že stíráním kruhovými pohyby šíříte virus kolem: bez ohledu na to, jaký prostředek použijete, by měl usmrtit všechny potencionálně škodlivé zárodky, musíte jej ovšem nechat chvíli působit. Povrchy přicházející do styku s jídlem, jako je kuchyňská linka nebo prkénko, po ošetření dezinfekcí a poté, co zaschne, ještě opláchněte vodou.
Zohledněte specifika některých povrchů
V podstatě jakýkoliv dezinfekční prostředek, který máte po ruce, můžete použít i na tvrdé a chemicky odolné povrchy jako jsou kovy, žula na dlaždice. U porézních povrchů včetně mramoru se ovšem ohledně toho, jak je nejlépe vyčistit, ale nepoškodit, poraďte s výrobcem či dodavatelem nebo jiným specialistou (třeba kyselé čisticí prostředky je ničí). Příliš starostí si naopak nemusíte dělat se sklem, protože to je chemicky inertní, čili se dá vyčistit v podstatě jakoukoliv dezinfekcí. Jinak je tomu u čirých plastových materiálů jako je polykarbonát a plexisklo. Ty může spousta čisticích prostředků nevratně zakalit. Pokud výrobce neradí jinak, bohatě si v takových případech vystačíte s mýdlem a vodou, které patogeny také zahubí.
Kateřina Hájková
fotografie: Shutterstock